Friday, August 22, 2014

Nuanta chimiei umane


Fiecare prietenie are nuanta ei, culoarea ei, accesul ei, limbajul ei, ‘privirea’ ei si discutiile ei. Vreau sa-i multumesc ei, o persoana speciala din viata mea, care m-a facut sa-mi dau seama cat de diferite si nuantate sunt prieteniile, prietenii.
Accesul inseamna, de fapt, cat de mult te primeste persoana respectiva, in definitiv, cat de mult isi permite persoana respectiva sa te primeasca. Asta e deja alta discutie, unde intervin: caracterul, produsul, adica persoana devenita la acel moment, sau suma experientelor persoanei respective, frustrarile, gradul de cunoastere, de acceptare, de intelegere, ego-ul… acelei persoane. De toate astea conteaza accesul tau catre prietena ta/prietenul tau. Asta nu inseamna ca tu nu trebuie sa dai nimic. La randul tau trebuie sa oferi, in functie de cele enumerate mai sus, depinde ce esti dispus - poate incredere, loialitate, deschidere, timp, ascultare, disponibilitate etc…
Spre exemplu, cu unul o anumita ‘nuanta’ a unei probleme sau chestii ce-o ai, cu altul doar partea ‘colorata’ a ceva-ului tau, iar cu altul – daca ai suficient noroc – vorbesti totul. Din fericire, eu personal, stiu ce inseamna sa ai un astfel de PRIETEN.

Sursa foto: misteriousgirls.wordpress.com

Dar am mai invatat un lucru, cumva tot de la prieteni. In final, chiar daca viata iti este umpluta si colorata de prieteni, viata ta tot tu o traiesti. Cum? Asta depinde numai de tine, de alegerile tale si de lucrurile in care incepi sa crezi cu adevarat. Nuanta chimiei cu tine, conteaza, de fapt, cel mai mult. Pentru ca, degeaba ai un munte de prieteni, daca nu ai ce sa le oferi. Daca tu nu esti in regula cu tine, nici cu ei, indiferent de nuanta chimiei umane, nu vei fi! 

Recent, am citit undeva pe o retea de socializare scris de cineva cum ca s-a saturat sa fie invinuit pentru esecurile si nemultumurile altora. Am empatizat cu asta, mi s-a intamplat, si ma gandeam ca ar fi un punct bun de plecare pentru ‘setarea’ acestei nuante a unei prietenii. Daca un prieten te invinovateste pe tine pentru esecul lui sau numultumirea lui, atunci trebuie sa te asezi putin si sa iti pui cateva limite in accesul tau fata de acest prieten. Evident, acuma poate interveni ideea de a-l intelege pe acel om, ca poate trece prin momente dificile. De acord. Insa, cu un sigur lucru nu cred ca te poti impaca atunci cand vine vorba de prietenii, si anume ca daca acel prieten crede ca tu ai putea sa ii faci rau (constient), atunci e posibil ca el sa nu te priveasca tocmai atat de ingenuu precum un adevarat prieten. Think about it! I did!

No comments:

Post a Comment