Tuesday, July 17, 2012

Compromisul si/sau a pierde


E o persoana, femeie sa spunem. Si apoi inca una, un barbat. Se cheama cuplu impreuna. Se cunosc si-si dau seama ca sunt croiti complet diferit. De la educatie, mediu de viata, pana la autoeducatie si principii avute sau dobandite. Inteligenta ea, isi da seama ca e un timp pierdut cel investit in acest format si decide sa plece, alege sa fie singura, sa fie ceea ce este cu adevarat, sa simta viata prin ochii ei, fara pic-uri de frane, bariere, principii sau impuneri de la nimeni. Si traieste asa cum a decis si a fost fericita, a zambit mult, si-a recuperat viata cu tot cu relatiile ei vechi si obiceiurile ce o definesc. Pana intr-o alta zi din viata ei cand tot ea a decis sa se intoarca la “acel” cuplu, din care, evident, trebuie sa faca parte. Cum oare se poate intampla asa ceva? Cum decizi cu mintea limpede, constient fiind ca nu esti tu acel om si ca nu te reprezinta celalalt om de langa tine si totusi alegi asa? Cu totii facem decizii mai putin bune, o Doamne, stiu asta, am tot facut asa ceva si eu, si cel putin o data in viata asta, sunt convinsa ca ati facut-o si voi. :) Si nu, nu trebuie sa apara ideea de regret. Pentru ca nu alegeai asa e clar ca nu erai azi unde esti, si orice ar spune unii sunt ferm convinsa ca tuturor va place ca sunteti azi aici unde sunteti, decat unde ati fi putut fi, desi va intrebati asta, cu totii o facem, este omeneste.
Si urmeaza, bineinteles, intrebarea: merita compromisul? Din punctul meu de vedere compromisul este doar acceptarea pierderii unei batalii, sa o numim asa generic. :) Un compromis inseamna de fapt acel din popor “sa lasi de la tine”, cum imi tot spune scumpa mea mama mereu. Asa este, insa asta nu inseamna de fapt ceva la care tu constient ai renuntat? Adica “las de la mine”, desu eu nu cred in acea situatie sau acel ceva ce mi se pune masa si zic totusi ok. Deci, eu zic ca asta inseamna de fapt sa pierzi, sa-ti pierzi argumentul, credinta, ideea, principiul, adica ceva ce face parte din tine, adica se pierde ceva din tine odata cu acest “minunat” compromis. Stiu, poate par foarte taioasa sau prea transanta (mi se spune des J ), insa in traducere libera un compromis asta inseamna. Faptul ca alegi sa faci un compromis, e ok, insa atata timp cat nu renunti la tine sau parte din tine, si acel lucru pe care l-ai acceptat sa-ti aduca si tie ceva bun pentru tine, macar un zambet, sa mai ramana si o farama din tine acolo, zic. :)
 
Foarte corect de asemenea ca nu putem avea nicio relatie, de orice natura ar fi aceasta daca nu am “lasa de la noi”. In relatie cu mama, cu tata, cu fratii, cu prietenii, cu colegii de munca, cu iubitul/iubita si lista poate continua. Numai ca acest compromis, sa luam exemplul prieteniilor, nu cred ca daca il faci, si evident il faci, te face sa te pierzi tu ca individ. Atata timp cat inca poti sa-i spui prietenului/prietenei in cauza lucrurile foarte sincer, totul e in regula. Dar cand ai ajuns sa te abtii doar ca nu mai nasti o discutie in contradictoriu sau te opreste simplu ideea ca celalalt se poate supara, atunci nu mai este in regula. Si cred ca iti asumi acest lucru pentru mai tarziu, pentru ca orice lucru pe care il tii in tine e ca si cum ai sadi acolo o samanta mica de ceva si care in timp creste, si cand nu mai are loc in tine aceasta explodeaza si atunci sa te tii. Si chiar nu merita sa ajungem acolo. Acest exemplu poate fi totodata regasit in orice fel de relatie. De aceea este foarte important sa fim noi, sa nu uitam cine suntem doar de dragul compromisului, nu facem deloc un bine daca il facem, ba dimpotriva. Pana la urma, noi tot cine suntem vom fi, si cu acest compromis si fara el, si nu de alta, dar mai putem da si in ipocrizie fata de celalalt in fata caruia ti-ai asumat “lasatul de la tine”. Si da, sinceritatea nu este un compromis, dar o prefer oricand in fata unui compromis gratuit! :)

No comments:

Post a Comment